Blog

Pregatirea bazei de date pentru personalizarea cardurilor


1. Baza de date trebuie pregatita intr-un fisier Excel

Informatiile care trebuiesc imprimate pe card in procesul de personalizare constituie de obicei campuri separate, pe randuri separate. De exemplu: intr-un camp avem prenumele si numele, iar in alt camp adresa, in alt camp seria cardului. Principiul dupa care ne ghidam este acela ca informatiile pentru campuri diferite trebuiesc scrise in coloane diferite in fisierul Excel.

De exemplu:

Pe card avem 6 campuri diferite pentru personalizare:

  • nume si prenume – 1 camp
  • adresa – 2 campuri
  • seria cardului – 1 camp
  • poza – 1 camp
  • cod de bare – 1 camp
Deoarece pozele nu le punem in fisierul Excel (cum se pregatesc pozele pentru personalizare este descris mai jos), in fisier vom avea 5 coloane denumite astfel:

  • Nume si prenume
  • Adresa 1
  • Adresa 2
  • Serie
  • Cod de bare

Este permis ca 2 informatii, care pe card formeaza 1 singur camp, sa se afle in doua coloane in fisierul Excel. In exemplul de mai sus, numele poate sa fie pe alta coloana decat prenumele, nu sunt probleme sa le imprimam intr-un singur camp. In schimb, nu poate fi invers, adica informatiile dintr-o singura coloana de excel sa fie imprimate in doua campuri/randuri diferite pe card. Adresa 1 si Adresa 2 (adica toata adresa posesorului de card) nu pot fi inscrise intr-o singura coloana.

ATENTIE: Pregatind proiectul cardului si locurile de imprimare a informatiei de personalizare trebuie avut grija daca in baza de date se afla elemente cu lungimi mari. Nu dorim ca elementele de personalizare, un nume, prenume, o adresa, etc sa intre peste un logo important imprimat pe card, de aceea trebuie sa manifestam o atentie sporita si la proiectare si la pregatirea bazei de date.

EXEMPLU: in baza de date avem nume ca Popescu Ion dar si Valentina Adriana Constantinescu... Initial se dorea ca numele si prenumele sa se afle intr-un singur rand, insa din pacate, Constantinescu intra peste logo-ul firmei si se vede urat... Ca solutie, putem alege ca numele si prenumele sa fie imprimate in randuri separate, ceea ce ne obliga ca in baza de date sa formam doua coloane, denumite de exemplu Nume 1 si Nume 2. Numele si prenumele care sunt scurte le scriem in coloana Nume 1 iar coloana Nume 2 o lasam goala. Pentru numele si prenumele lungi, vom scrie Valentina Adriana in Nume 1 si Constantinescu in coloana Nume 2.

2. Pregatirea pozelor

Daca pe card se vor imprima poze (de exemplu pe legitimatii), aceste poze trebuie pregatite corespunzator: o rezolutie de 300 dpi si o dimensiune asa cum dorim sa o avem pe card. Pe de alta parte trebuie sa existe o legatura clara intre poze si informatiile de pe card. In mod standard, daca pe card sunt numele si prenumele posesorilor, pozele trebuie sa fie denumite cu numele si prenumele acestora, identic cum apar ele in baza de date. Daca in baza de date avem Popescu Ion, poza trebuie denumita Popescu Ion.jpg sau Popescu Ion.tiff, conform tipului de fisier cu poza respectiva.Identificatoare greu de falsificat


Unul dintre cele mai noi produse in categoria Identificatoarelor sunt cele executate prin metoda "imprimarii sub laminat". In acest fel se produc de exemplu cartile de identitate. Datorita acestei metode, documentul din plastic devine foarte rezistent in timp si pe de alta parte este foarte greu de falsificat. Nu se pot sterge informatii cu ajutorul diluantilor si sa imprimi pe card alte poze si alte informatii. Aceasta metoda este deci foarte importanta acolo unde documentele – identificatoarele trebuie sa nu poate fi falsificate.

Totusi, cea mai raspandita metoda de productie a identificatoarelor este personalizarea la suprafata, adica imprimarea pe cardul pregatit deja (de exemplu prin imprimare offset) a informatiilor de personalizare (legitimatii, carduri de acces, s.a.). Avantajul acestei metode consta in principal in posibilitatea de a imprima si deci realiza un identificator imediat, chiar si doar o bucata. De exemplu, biletele de intrare la anumite festivaluri se emit pe loc, sub forma de carduri, imprimate cu datele participantului in momentul in care acesta se inregistreaza la intrare. Uneori chiar si poze sunt efectuate pe loc si imprimate pe card, durata de imprimare fiind de cateva secunde.

Acest tip de personalizare de suprafata, plana, este adecvat mai multor scopuri si intrebuintari ale cardurilor (ca si cel amintit mai sus), in schimb, cand este vorba de legitimatii sau carti de identitate sau alte documente, exista cateva pericole. Cel mai important ar fi posibilitatea de a sterge informatiile initiale de pe card si de a imprima in locul lor altele, si de aceea recomandarea noastra in cazuri sensibile ar fi sa se foloseasca "personalizarea sub laminat", ceva mai scumpa dar in mod clar mai sigura.

Andrzej Bilewicz

Tipurile de card

Carduri de plastic laminate

Cardurile de plastic produse de firma noastra indeplinesc toate... mai mult

Carduri magnetice

Banda magnetica permite codarea repetata si citirea informatiei in format digital... mai mult

Carduri cu cip

Cardurile cu cip sunt carduri care au o memorie electronica, asa-numitul... mai mult

Carduri de proximitate

Cardurile de proximitate contin un modul cip cu antena, laminat in interiorul... mai mult

Carduri ecologice

Cardurile ecologice, mai prietenoase cu mediul inconjurator, le producem din material... mai multDate de contact

Adresa birou:str. Bihor, nr. 7-9, etaj 1, sector 1, Bucuresti

Telefon: 0786-290.899

Email: office@carduriplastic.ro

Mai mult